Danmark har overhalet Norge på offentlige ladepunkter til elbiler

Opladning af elbil

Vi har en overflod af ladestandere sammenlignet med Norge, og det er rigtig godt for elbilisterne. Jeg ser ingen tegn på, at tempoet i opstilling af ladestandere bliver sat ned – tværtimod’, siger Søren Jakobsen fra Dansk e-Mobilitet.
Foto: Adam Sund

Alle store danske aktører på ladeinfrastruktur til elbiler investerer kraftigt i en forventning om, at omstillingen til elektrisk transport har nået et ’point of no return’. CarExpo i Bella Center den 27.-29. oktober kommer til at dokumentere den positive udvikling.

Masser af nye elbil-modeller og kraftig vækst i antallet af ladepunkter rundt om i Danmark. Stemningen til gunst for elbilisme vokser, så der er meget at fejre til årets elbil-fest: eCarExpo i Bella Center i København den 27.-29. oktober.

– Jeg synes, det er værd at notere, at Danmark har overhalet Norge på antallet af ladepunkter, siger seniorchefkonsulent Søren Jakobsen fra Dansk e-Mobilitet, der inviterer på årsmøde i forbindelse med messen.

På eCarExpo bliver det muligt inde i Bella Center at se 70 biler fordelt på 38 modeller og prøvekøre biler fra 24 bilmærker (75 køretøjer) fra Europa, USA, Japan og Sydkorea. Kineserne stiller op bl.a. med den nye Zeekr, så hvis man vil bidrage til, at Danmark runder en million elbiler inden 2030, så byder eCarExpo på mange muligheder for at hente inspiration.

– Sidste års messe var en succes med over 12.000 besøgende på tre dage. Nu har vi mere end fordoblet messearealet til 20.000 kvadratmeter, og der er virkelig fyldt overalt, siger Camilla Messer Thomsen, landechef for eCarExpo Danmark.

På messen bliver der rig mulighed for at opleve elbil-modeller og diskutere alt fra batterikapacitet, rækkevidde til lademuligheder i Danmark og det øvrige Europa. Og Danmark er godt med på muligheder for at lade, når man er på langfart:

Transportministeriet oplyser i sit seneste større statistiske overblik, at antallet af offentlige ladepunkter over de seneste tre år er steget fra 2.450 ladepunkter i juni 2019 til godt 6.550 i 2022. Det svarer til en tilgang på 0,71 ladepunkter pr. tusinde indbyggere i gennemsnit på landsplan.

Meget mere infrastruktur på vej

– I løbet af i år er der virkelig sket meget på ladeinfrastruktur. Både Clever, E.ON, Tesla, Norlys, Spirii og andre rykker hurtigt med kraftige investeringer. En stor del af infrastrukturen retter sig mod personbiler, men også i forhold til tung transport ser vi et gennembrud, siger Søren Jakobsen.

  • Clever har over 6.000 offentlige ladepunkter – og sætter i gennemsnit strøm til fire nye hver dag.
     
  • E.ON Drive Infrastructure har over 4.000 offentlige ladepunkter i ti europæiske lande: Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Storbritannien, Tjekkiet, Norge, Italien, Ungarn og Rumænien. Sammen med lokale partnere vil selskabet udvide sit netværk med 1.000 ekstra lynladere om året.
     
  • Spirii er i gang med at installere over 2.000 ladepunkter sammen med sine partnere, AURA EnergiBy & HavnEDF og PowerGo, i forbindelse med vundne udbud i kommuner landet over. Spirii er aktiv i 15 lande. 
     
  • Norlys har netop indgået en aftale med Burger King Danmark om at opsætte mindst 50 lynladere på 300 kW ved mange af fastfood-kædens restauranter inden året er omme. Samtidig vil Burger King etablere nye spisesteder på flere af de Norlys-ladestationer, som energi- og telekoncernen vil opføre. Norlys er allerede i gang med at opsætte minimum to 400 kW lynladere ved mere end 75 McDonald’s restauranter. Norlys ladenetværk er åbent og kan bruges af alle.
     
  • Tesla havde for et halvt år siden i Danmark 17 ladeparker med i alt 252 lynladere. Den amerikanske elbilproducent er i gang med at udvide med yderligere 23 ladeparker. Internationalt ejer og driver Tesla over 50.000 superchargers.

 

Årets Elbilparate kommune 2023

Ifølge Transportministeriet har vi i Danmark 13 elbiler pr. offentligt ladepunkt, mens der i Norge er lidt mere end 30 elbiler/ladepunkt. Læg dertil, hvad der er opført, siden statistikken blev lavet og er på vej.

– Vi har en overflod af ladestandere sammenlignet med Norge, og det er rigtig godt for elbilisterne. Jeg ser ingen tegn på, at tempoet i opstilling af ladestandere bliver sat ned – tværtimod, siger Søren Jakobsen fra Dansk e-Mobilitet, der i forbindelse med sit årsmøde sammen med FDM kårer ’Årets Elbilparate Kommune’. Sidste år vandt Gladsaxe.

I Danmark er der nu 174.000 rene elbiler. Dansk e-Mobilitet vurderer, at der i 2030 vil være 1-1½ mio. elbiler afhængigt af udviklingen i økonomiske og praktiske rammevilkår.

– Elbiler har nået et ’point of no return’. De slår fossilbiler på klima, miljø og køreglæde, så spørgsmålet er nu udelukkende, hvor hurtigt vi kan gennemføre omstillingen, siger Søren Jakobsen.