Dansk e-Mobilitet hylder danske elbil-kommuner

ÅRSMØDE
Dansk e-Mobilitets sekretariat på Nordens største elbil-messe, eCarExpo i Bella Center oktober 2022

Antallet af rene elbiler har rundet 100.000 og har kurs mod en million. Direktør John Dyrby Paulsen fra Dansk e-Mobilitet (th) opfordrer sammen med sine kolleger Kristian Sander Madsen og Søren Jakobsen landets kommuner til at accelerere deres indsats for offentlig ladeinfrastruktur. Foto: Jesper Tornbjerg.

På årsmødet torsdag den 24. november kårer Dansk e-Mobilitet en af de kommuner, der gør mest for at fremme udrulningen af infrastruktur til elektrisk transport. Dansk e-Mobilitet lancerer også 15 gode råd til kommuner, der vil accelerere den elektriske dagsorden.

Kommunerne er i centrum for udrulning af infrastruktur til elbiler – og kommunerne er i centrum på årsmødet i Dansk e-Mobilitet torsdag den 24. november i Mogens Dahls Koncertsal i København. 

På årsmødet hylder vi ’Årets Mest Elbilparate Kommune’ i det stadig stærkere felt af kommuner, der virkelig gør en indsats for fremtidens infrastruktur til opladning af elbiler og andre elektriske køretøjer. Derudover vil vi på årsmødet gerne diskutere, hvordan vi gør alle landets 98 kommuner til helte i den grønne omstilling af transportsektoren. Jeg håber, at rigtig mange interesserede møder op og bidrager med viden og idéer, siger direktør John Dyrby Paulsen fra Dansk e-Mobilitet.

Siden den 6. april har kommunerne haft ansvar for at sende opstilling af ladestandere i udbud, så der bliver flere muligheder for elbilister til at lade i det offentlige rum.

– Kommunerne har fået en nøglerolle og et stort ansvar for, at vi som samfund kan lykkes med, at alle de nye elbilister, vi ser på vejene, får en god hverdag med deres elbil. Mange kommuner har taget ansvaret på sig og lavet udbud, men der har været en del forvirring om, hvordan man gør og hvilke krav, der skal stilles i udbuddene, påpeger John Dyrby Paulsen.

15 gode råd til kommuner

For at skære igennem forvirringen har Dansk e-Mobilitet udviklet 15 gode råd, der er samlet i en overskuelig tjekliste. De 15 gode råd er forlods sendt til de kommuner, der er medlem af Dansk e-Mobilitet, og vil blive lanceret på årsmødet den 24. november. Senere vil alle kommuner modtage rådene og forslag til afdækning af behovet for ladestandere i de enkelte kommuner.

John Dyrby Paulsen glæder sig til at drøfte de gode råd og de foreløbige erfaringer med udbuddene på årsmødet.

– Min vurdering er, at der er stor forskel på kvaliteten af de udbud, vi har set. Nogle kommuner har fået mange bud og har skabt konkurrence andre har været nødt til at trække udbud tilbage. Alle er i en læringsproces, så lad os få de gode eksempler frem og lære af dem, foreslår John Dyrby Paulsen, der opfordrer alle kommuner til at trække i arbejdstøjet, når det gælder udbud af arealer til offentligt tilgængelige ladestandere.

Kurs mod over en million elbiler

Bag kåringen af ’Årets Mest Elbilparate Kommune’ står Dansk e-Mobilitet og FDM. Parterne har sammen med analyseinstituttet Gilling eftersøgt de kommuner

  • som har mange ladestandere placeret attraktive steder
  • som laver udbud, der frister mange ladeoperatører, så der bliver konkurrence om kunderne.

– Heldigvis har der været gode kandidater at vælge mellem. Men antallet af elbiler har netop rundet 100.000 og har kurs mod minimum en million i 2030, så næste år skal der helst være mange flere kandidater at vælge imellem. Vi har travlt med at skaffe den nødvendige infrastruktur, og flere kommuner skal i gang nu, fastslår John Dyrby Paulsen.