Salget af elbiler overhaler for første gang salget af fossilbiler

Milepæl
TeslaModel_Y

Tesla Model Y er den suverænt bedst sælgende personbil af alle med et nysalg på 1.701 stk. i november, ifølge DBI IT. Model 3 sælger næstmest med 707 stk. Foto: Tesla

I november blev der solgt flere nye elbiler end benzin-, diesel- og plug-in hybridbiler tilsammen. I alt blev der indregistreret 9.376 elbiler i november, når man medregner en ganske omfattende import af næsten nye biler fra Tyskland og andre europæiske lande.

I november blev der solgt flere nye elbiler end benzin-, diesel- og plug-in hybridbiler tilsammen. I alt blev der indregistreret 9.376 elbiler i november mod kun 9.232 fossile biler. I tallene er medregnet en ganske omfattende import af næsten nye biler fra Tyskland og andre lande i Europa.

I de månedlige opgørelser af bilsalget fra bilimportørerne er kun medtaget spritnye biler. Men sideløbende er der en import af næsten nye elbiler fra en række lande i Europa. I de lande får man tilskud eller rabat, hvis man køber en elbil, og det kan ofte betale sig for de udenlandske bilkøbere at sælge bilen videre til Danmark efter kort tid.

Elbiler_brugtimport

- Hvis man skal have et retvisende billede af, hvor mange elbiler der bliver solgt i Danmark, bør man medtage det omfattende salg af udenlandske biler, som ofte kun har kørt på vejene i få måneder. Og når vi gør det, kan vi se, at over halvdelen af de solgte biler kører på el, siger John Dyrby Paulsen, direktør i Dansk e-Mobilitet.

Udviklingen er gået stærkt, siden der for tre år siden blev indgået en politisk aftale om beskatningen af biler. Den aftale gjorde det muligt for elbilerne at konkurrere prismæssigt med de konventionelle biler. Siden er der også kommet et stort antal nye elbilmodeller på markedet.

Elbilerne vinder, fordi de er smarte, komfortable, energieffektive og klimavenlige. Der er fantastisk, at salget af elbiler nu er større end salget af fossile biler, men vi er stadig kun lige begyndt på en grøn omstilling af bilflåden.
John Dyrby Paulsen, direktør i Dansk e-Mobilitet

- Elbilerne er blevet billigere og bedre, og et flertal af bilkøberne ser elbilen som det naturlige valg. I dag skal man jo ikke forklare naboen, hvorfor man har købt en elbil, men man skal forklare og forsvare, hvorfor man har købt en dieselbil, siger John Dyrby Paulsen.

- Elbilerne vinder, fordi de er smarte, komfortable, energieffektive og klimavenlige. Der er fantastisk, at salget af elbiler nu er større end salget af fossile biler, men vi er stadig kun lige begyndt på en grøn omstilling af bilflåden.

En stor del af de nyere brugte elbiler kommer fra Tyskland, hvor der er tilskud til køb af bilerne. Biler, der har fået tilskud i Tyskland, kan frit sælges ud af landet efter 12 måneder, og det har en række danske bilforhandlere set fidusen i.

- Danske bilkøbere kan få en lidt billigere elbil ved at købe en næsten ny elbil i Tyskland med tilskud fra den tyske stat. I november var en ud af fire nye elbiler en importeret bil, og det viser, hvor stor trafikken er over grænsen, siger John Dyrby Paulsen.

Som en del af finanslovsaftalen, der netop er indgået, bliver afgifterne holdt på det nuværende niveau i yderligere to år. Det betyder, at elbilerne vil fortsætte med at være økonomisk konkurrencedygtige.

- Salget af elbiler er foran alle forventninger, og det gavner klimaet, hver gang en fossilbil bliver udskiftet med en elbil. På de fleste andre områder går den grønne omstilling langsommere, end man håber og forventer, men her går det hurtigere. Nu kan udviklingen fortsætte uhindret, siger John Dyrby Paulsen.