Private firmaer sætter åbne ladestandere op på Vestfyn

INITIATIV
opladning Assens Kommune

Elbilister kan tanke elektricitet flere steder i Assens, og snart får de mulighed for også at benytte ladeudstyr hos en række private firmaer. Foto: Assens Kommune.

Helt eller delvist åbne ladestandere kan blive resultatet af et udbud, der gennemføres af 20 virksomheder i Assens Kommune. Initiativet hilses varmt velkommen af Dansk e-Mobilitet.

20 virksomheder i Assens Kommune går nu sammen i et fælles udbud, hvor der bliver indhentet tilbud på ladestandere, der kan være helt eller delvist åbne for offentligheden.

Vi går i første omgang efter at få sat otte ladestandere op hos os, og det er et lille skridt. Men når vi er flere virksomheder i lokalområdet, der alle får flere ladestandere, så bliver den samlede ladeinfrastuktur jo større, og dermed bliver lokalområdet mere attraktivt både for nye tilflyttere og potentielle medarbejdere, siger adm. direktør Lars Ryholl fra den ene af de 20 virksomheder, Cabinplant, i en pressemeddelelse.

Chefkonsulent Søren Jakobsen fra Dansk e-Mobilitet hilser initiativet i den fynske kommune velkommen. Han glæder sig over, at virksomheder engagerer sig i den grønne omstilling ved at gøre det lettere for de ansatte at køre elbil:

– Det er præcist sådan en type samarbejde, vi har efterspurgt igennem længere tid. Samarbejdet vil både gavne de ansatte på virksomhederne og de naboer, der måske bor i lejlighed og ikke lige kan få en ladestander hjemme, siger Søren Jakobsen.

Det er præcist sådan en type samarbejde, vi har efterspurgt igennem længere tid. Samarbejdet vil både gavne de ansatte på virksomhederne og de naboer, der måske bor i lejlighed og ikke lige kan få en ladestander hjemme.
Søren Jakobsen, chefkonsulent, Dansk e-Mobilitet

Dansk e-Mobilitet har til huse i Dansk Energi, der stiller sine ladestandere på Frederiksberg til rådighed for ansatte, naboer og gæster.

– Danmark har kurs mod over en million elektriske biler i 2030. Det er afgørende, at vi hjælper hinanden med at få opbygget en tilstrækkelig ladeinfrastruktur, og at ladeudstyret udnyttes effektivt, siger Søren Jakobsen.

Flere udbud på vej

Virksomhedernes fælles udbud i Assens er en opfølgning på en dialog, Assens Kommune har haft med ParkPrivate, der har undersøgt interessen for opstilling af ladestandere i en række større byer. I Assens har ParkPrivate været i kontakt med 70 virksomheder og ni boligforeninger, hvoraf 20 af dem har valgt at gå sammen i et fælles udbud, som ParkPrivate står for:

– Vi indhenter nu en række tilbud på forskellige ladeløsninger på baggrund af vores dialog med virksomhederne. Herefter sender vi mulighederne ud til de virksomheder, som har valgt at være med i det fælles udbud. Derefter er det op til den enkelte virksomhed at vælge det tilbud, som passer til dem, og de kan også vælge at gå andre veje, siger partner Kasper Balsgård Kruse fra ParkPrivate.

Lovord fra kommunen

Fra Assens Kommune lyder der lutter lovord til initiativet:

– Vi er meget begejstrede for, at så mange virksomheder går sammen i et udbud. Jo flere, der er med, jo større betydning har det for ladeinfrastrukturen i hele kommunen og klimaet. Flere ladestationer er afgørende for, at flere vil udskifte deres diesel og benzinbil med en elbil. Og transportområdet er et vigtigt element i den grønne omstilling, da det vejer tungt i CO2-regnskabet. Derfor er det også et fokusområde i kommunens klimastrategi, siger Dan Gørtz (V), der er formand for Miljø, Teknik og Planudvalget i Assens Kommune.

Med reference til en ny publikation fra Dansk Energi, ’Magten til grøn omstilling’, peger Søren Jakobsen fra Dansk e-Mobilitet peger på, at kommuner har en meget stor rolle at spille i den grønne omstilling.

➤ Hent 'Magten til grøn omstilling' hos Dansk Energi

– Det er dejligt at se, at der er kommuner, der faciliterer dialog med og mellem private virksomheder. Kommunerne har også en nøglerolle i forhold til at sikre plads til opladning i det offentlige rum og på egne parkeringspladser. Heldigvis ser det ud til, at stadig flere kommuner påtager sig en aktiv rolle, siger Søren Jakobsen.

Ny lovgivning giver snart kommunerne hjemmel til at lave udbud for opstilling af ladeudstyr på offentlige arealer, og en statslig støttepulje på 100 mio. kr. åbner snart for ansøgninger. 

– Med vækst både i private og kommunale initiativer kan 2022 blive et hektisk år for de ladeoperatører, der skal sætte udstyret op, og de elnetselskaber, der skal sørge for den bagvedliggende el-infrastruktur, siger Søren Jakobsen.

Fra Assens er meldingen om handling klar:

– Vi som virksomhed vil gerne tage et samfundsansvar – om det så er i forhold til at hjælpe til FN’s verdensmål, udvikling af lokalsamfundet, hjælpe mennesker i arbejde og meget mere. Her har vi også et ansvar for at hjælpe klimaet i en bedre retning ved at tage de små skridt, vi hver især kan, siger Lars Ryholl fra Cabinplant, der der laver udstyr til fremstilling og pakning af fødevarer.